Alternative Text
Partner, advokat (L) Bodil Hedeager Ravn

Ved du, hvordan din økonomi ser ud, hvis du bliver skilt?

Ægtepagter er langt fra kun forbeholdt filmstjerner, direktører og andre med en større indkomst end normalt. Også for ”helt almindelige mennesker” kan det være en god idé at overveje en ægtepagt.

Når et ægteskab indgås, er det normalt med en forventning om, at det skal vare ved ”til døden os skiller”. Fakta er dog, at næsten halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender med skilsmisse, og for nogen betyder skilsmissen, at økonomien ender i kaos.

Dine aktiver skal deles ved skilsmisse

Hvis du og din ægtefælle er gift uden at have oprettet en ægtepagt, har I fælleseje (eller formuefællesskab som det også kaldes). Fælleseje betyder, at I som udgangspunkt skal dele jeres formue imellem jer, hvis I skal skilles, og det gælder uanset hvornår, hvordan og af hvem aktiverne oprindeligt er erhvervet.

Hvis den ene ægtefælle har en opsparing, arver en større sum penge eller ejer en succesfuld virksomhed, indgår dette i boet og skal deles ved skilsmisse.

- Det er min opfattelse, at der er mange, der ikke kender til reglerne på området. Flere tror fejlagtigt, at det kun er dét, der er erhvervet i løbet af ægteskabet, der skal deles, mens andre fejlagtigt tror, at eksempelvis arv og selvstændig virksomhed bliver holdt uden for, når formuen skal deles, siger advokat Bodil H. Ravn og tilføjer

- Hvis man ikke kender reglerne, risikerer man at få en ubehagelig overraskelse af de helt store, hvis ægtefællen kommer og vil skilles og samtidig er berettiget til at tage halvdelen af den sum penge, man lige har arvet, med sig.

Tal om økonomien inden I gifter jer

Selvom det måske er hyggeligere at tale om bryllup og fremtidsdrømme end økonomi, er det en god idé at tale om økonomien, inden I går op af kirkegulvet eller tager på rådhuset.

- I skylder hinanden at tale sammen om økonomien, inden I gifter jer. Det er ikke uden betydning, hvis den ene har en større gæld fra tidligere eller den anden har en stor opsparing og kun ved at være åbne om det, kan I sikre, at det går rimeligt til, hvis I en dag går fra hinanden igen, siger Bodil H. Ravn.

Ved at oprette en ægtepagt kan ægtefællerne bestemme, at enkelte aktiver eller en andel af formuen skal være særeje, og dermed ikke deles i tilfælde af skilsmisse.

Hos Penta Advokater kan vi rådgive jer om, hvorvidt I vil have gavn af at oprette en ægtepagt og stå for oprettelsen af den.