Tre gode grunde til ikke at sidde i uskiftet bo

Tre gode grunde til ikke at sidde i uskiftet bo

Selvom du opfylder betingelserne for at sidde i uskiftet bo, kan der være gode grunde til at lade være.

At sidde i uskiftet bo kan være den rette løsning for nogen, men for andre vil det være mere fordelagtigt at skifte med børnene med det samme. Arveretsadvokat Chresten Haugaard fra Penta Advokater kommer her med tre gode grunde til ikke at sidde i uskiftet bo.

Tidspunktet for skiftet bestemmer, hvad der skal skiftes

Det er tidspunktet for skiftet, der er afgørende for, hvilken formue der skal skiftes.

Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo, men på et senere tidspunkt ønsker at skifte for eksempel for at kunne gifte dig igen, er det formuen på skiftedagen, der tages udgangspunkt i, når børnene skal have arven fra deres førstafdøde forælder. Det vil sige, at såfremt du afdrager på lån i huset og opsparer mere friværdi og derved øger formuen, mens du sidder i uskiftet bo, vil du skulle skifte et højere beløb, end det havde været tilfældet, hvis du havde valgt at skifte med det samme.

– Hvis du således vælger at skifte boet i levende live, betyder det, at børnene får glæde af eventuelle værdistigninger på aktiverne i det uskiftede bo, hvilket ikke nødvendigvis er en fordel for dig. Det er naturligvis ikke et problem, hvis du sidder i uskiftet bo frem til din død, men hvis du eksempelvis ønsker at gifte dig igen, og dermed er nødt til at skifte, havde det måske været en fordel for dig, at du havde skiftet med det samme fremfor at sidde i uskiftet bo i en periode, siger advokat Chresten Haugaard.

Psykologien skifter

Dét at skifte med børnene kan være forbundet med flere gnidninger, når det gennemføres på et senere tidspunkt, fordi der sker noget rent psykologisk, som årene går.

– Ofte oplever vi, at børnene ønsker det bedste for den længstlevende forælder i umiddelbar forlængelse af den ene ægtefælles dødsfald. Dét at familien står sammen i sorgen og oplever sorgen sammen medfører typisk, at skiftet forløber mere gnidningsfrit, end hvis boet først skiftes efter en længere periode, siger advokat Chresten Haugaard og uddyber

– Vi ser desværre ofte, at det sammenhold, som sorgen er med til at skabe mellem den længstlevende forælder og børnene, ændrer sig, jo mere tabet af den anden ægtefælle og forælder kommer på afstand – specielt ses det tydeligt, hvis den længstlevende forælder vælger at gifte sig igen. Vi oplever, at børnene i dette tilfælde ofte ønsker at sikre sig selv frem for deres forælder.

Du kan ikke gifte dig igen

Selvom tanken om at finde sammen med en anden igen og endda gifte dig med vedkommende, ligger dig meget fjernt her og nu, er det en kendsgerning, at levealderen stiger støt, så selvom hvis du er i for eksempel tresserne, når du mister din ægtefælle, har du forhåbentligt et langt liv foran dig, hvor mange ting kan ske.

– Man kan sagtens møde hinanden i en sen alder og herefter få et ønske om at gifte sig igen. Vi oplever ganske ofte, at personer, som måske er i 70’erne, søger rådgivning om skifte af et uskiftet bo, fordi de igen har fundet kærligheden. Det kræver nemlig et skifte, såfremt du måtte ønske at gifte dig igen, oplyser advokat Chresten Haugaard.

Vil du vide mere?

Det betyder privat skifte

Hvad er et privat skifte?

Kan arvingerne selv skifte boet efter afdøde, og hæfter arvingerne i så fald for afdødes gæld? Det korte svar er henholdsvis ja og nej. Bliv klogere på reglerne ved privat skifte her.

Overvejer du at sidde i uskiftet bo. Få rådgivning her.

Skal jeg sidde i uskiftet bo?

Det har tidligere været almindeligt, at længstlevende ægtefælle sad i uskiftet bo, når førstafdøde ægtefælle gik bort. Men er det fortsat den bedste løsning?